Ullkoministeri Timo Soini on ilmoittanut, että Suomi tukee Guaidoa Venezuelan va. presidentiksi, kuten muutkin EU-maat. Noin sanoessaan Soini syyllistyi valheeseen - tai vähintäänkin epätarkkaan sananvalintaan - sillä ilmaisu "muutkin" antaa ymmärtää, että Suomi seisoo yhteisessä EU-rivissä tässä asiassa.
Suomen ulkoministeri T.Soini ja ulkoministeriömme on liittynyt vallankaappaaja J.Guaidón tukijoihin Venezuelan kriisissä. Viimemmäksi vakuudeksi on yhdytty joidenkin EU-maiden julistukseen asiasta.
Espanja, Ruotsi, Portugali, Tanska, Itävalta, Ranska ja Britannia tunnustivat tänään maanantaina Juan Guaidón Venezuelan presidentiksi.
Miksi Suomi ei ole tuossa listassa mukana? Aikooko Suomi tunnustaa Juan Guaidón Venezuelan presidentiksi ja milloin? Jos joku toimittaja ehtisi kysyä Soinilta tai ulkoministeriöltä, se olisi hyvä juttu.
Euroopan parlamentti kertoi viime viikolla kannattavansa Guaidón presidenttiyttä.
Vihdoin Euroopan Unionin parlamentin valtuuskunta saapuu tänään Nicaraguaan katsomaan tilannetta (sen verran mitä heille näytetään) ja keskustelemaan presidentti Ortegan hallinnon edustajien kanssa. Valtuuskunnan vierailu on peruttu pari kertaa, koska Ortega on kieltänyt euroedustajien ryhmältä pääsy maahan. Nyt vasta EU:n edustajien pakotteilla uhkailun jälkeen, Ortega sanoo kyllä vierailulle.
Venezuelassa on uusi perustuslaillinen presidentti, Venezuela parlamentin puhemies Juan Guaidó. Guaidó sanoi viime perjantaina puheessaan, että hän on valmis toimimaan väliaikaisena presidenttinä, kuten perustuslaki määrää, kunnes maahan järjestetään vapaat vaalit. Guaidó toivoo venezuelalaisten, maansa armeijan ja kansainvälisen yhteisön tukea. Yksi maa on jo vastannut Guaidón avunpyyntöön.
Tänään Venezuelassa Nicolás Maduro vannoo virkavalansa. Kuten edellisessä postauksessa sanoin, 13 Amerikan maan ulkoministeriä kehottavat Maduroa luovuttamaan valtaa Venezuelan aidolle parlamentille. Maduro ei ole suostunut siihen, vaan eilen uhkaili kyseisiä maita kovilla toimenpiteillä. Ecuador on vetänyt suurlähettiläänsä Venezuelasta.
Meksikossa on 119 530 753 asukasta. Meksiko on hiljattain saanut uuden presidentin, Andrés Manuel López Obradorin (AMLO). AMLOa kuvataan vasemmistolaiseksi, mutta hän on ennen kaikkea populistinen johtaja. AMLO kutsui omaan vallanastujaisseremoniaansa sekä Nicaraguan että Venezuelan diktaattoreita. Ortega ei osallistunut, mutta Maduro kyllä osallistui Meksikon opposition vastusteluista huolimatta.
Eilen ja tänään Antiguassa, Guatemalassa, kokoontuviat Espanjan ja Portugalin entisten siirtomaiden johtajat keskustelemaan muun muassa alueen polttavimmista aiheista. Kuten aiemmissa huippukokouksissa myös tässäkin XXVI (26.)-huippukokouksessa Espanjan ja Portugalin johtajat ovat mukana.
Eilen oli yrittäjien tapaaminen sekä maiden ulkoministereiden valmisteleva kokous. Tänään perjantaina on presidenttien kokous sekä eri johtajien tapaamiset.