*

Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Angela Merkel

Martin Schulz (SPD) ja liittopäivävaalit

Saksan seuraavat liittopäivävaalit pidetään vajaan kuuden viikon päästä 24.09. Vaalitaistelua on käyty jo tammikuusta saakka. Silloin SPD nimesi kansleriehdokkaakseen Martin Schulzin, päivän politiikassa ryvettymättömän pitkän linjan europarlamentaarikon. Tämän jälkeen SPD:n kannatus nousi nopeasti noin kymmenen prosenttiyksikköä ja Schulz nousi tasapäin kilpailemaan liittokanslerin paikasta Angela Merkelin kanssa. Nyt kuitenkin tämä Schulz-hype on muisto vain. Viimeisten mielipidemittausten mukaan CDU/CSU:n kannatus 14-16 prosenttiyksikköä SPD:n yläpuolella.

Euron olemassaolo vaatii epärehellisyyttä

Englannin keskuspankin pääjohtajana 2003-2013 toiminut Mervyn King lataa (HS, 11.7.2017) suoranaiset madonluvut Eurolle ja sen elämänvalheelle.

Tässä lyhyet haarukkapalat mr. Kingin synkästä yksinpuhelusta:

Kreikan ja Euron liittoa ei olisi koskaan pitänyt syntyä. No, tämä nyt on ihan torikamaa, mutta tiukempaa seuraa.

Portugalin ja Italian pitäminen mukana yhteisvaluutassa .. vaatisivat jonkinlaisia tulonsiirtoja Saksalta ja muilta Pohjois-Euroopan mailta etelään.

Liittopäivävaalit runsaan kahden kuukauden kuluttua

Mitä Saksan puolueiden nykyisistä kannatuksista voi päätellä ennakkoon vaalituloksesta ja mahdollisesta liittohallituksen kokoonpanosta?

Kevään myllerryksen jälkeen puolueiden kannatus Saksassa on vakiintunut. Nykyisten hallituspuolueiden CDU/CSU ja SPD kannatus on kummallakin pari %-yksikköä viime liittopäivävaalien alapuolella, mutta kuitenkin ne molemmat ovat kannatuksessaan omassa sarjassaan. Vihreät ja die Linke ovat molemmat viime vaalien lukemissa. Ryhmä muut, eli pienpuolueet ovat menettäneet pari %-yksikköä.

Ranskalaisista pastilleista Jyväskylän tussahdukseen.

Harvinaisen mielenkiintoinen viikko huipentui eilen Ranskan vaaleihin. Ensimmäiseen kierrokseen. Äänestäjät tuntuvat luottavan uudistusmieliseen Macroniin. Toivottavasti ranskalaiset ovat valmiita myös käytännössä tekemään uhrauksia paremman tulevaisuuden puolesta. Niitä tarvitaan. Muuten ei ”gallialainen kunnian kukko” laula. Tässä ajassa jossa elämme, tarvitaan avoimen markkinatalouden valtioihin johtajia, joihin luotetaan. Omassa maassa ja myös erityisesti niissä maissa, joitten kanssa kauppasuhde on tärkeä. Le Penin tuska jatkuu.

Merkel noussut maailman henkiseksi poliittiseksi johtajaksi

Merkelin monipuolinen kokemus aina DDR:n ajoilta saakka on siivittänyt tavallisen oloisesta naisesta yhden arvostetuimmista valtakunnan johtajista. Välillä hieman nukkavieruisen näköinen – eikä muodin mukana kulkeva nainen, on saanut laajan ”fanikerhon” ympäri maailmaa. Myönnän itsekin kuuluneeni tuohon kerhoon jo lähes 10 vuotta.  Jos jotain suomalaista pitäisi verrata Merkeliin se on mielestäni Ahtisaari. Ei Merkelkään kauhean urheilulliselta näytä mutta ah – sitä sukkuloimisen voimaa ja taitoa.

Merkel: Euroopan pitää ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä

Angela Merkel ei enää pida Yhdysvaltoja eikä Britanniaa luotettavina liittolaisina. Näin totesi liittokansleri Angela Merkel müncheniläisessä olutteltassa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa Euroopan pitää ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä. Tähän tulokseen hän on tullut Sisiliassa juuri pidetyn G7-maiden ja Brysselissä pidetyn Nato-kokouksen jälkeen.

http://www.sueddeutsche.de/politik/transatlantische-beziehungen-dies-sch...

Tuleeko EU:ssa suunnanmuutos ja jos niin mihin suuntaan?

Taloussanomissa on verrattoman hauska kuvitus taloustoimittaja Jan Hurrin Näkökulmakirjoituksen yhteydessä.

Kestääkö Schulz-hype syksyn liittopäivävaaleihin saakka?

Onko tammikuussa alkanut Schulz-hype taitoskohdassaan? Tammikuussa SPD:n kansleriehdokkaakseen ja sittemmin myös puoluejohtajaksi valittu Martin Schulz sai aikaan ennennäkemättömän SPD:n kannatuksen nousun. Puolueen kannatus nousi kuukaudessa 10 %-yksikköä.

Muuttuuko EU:n puolustus- ja kauppastrategia?

Merkelin vierailu Trumpin porstuassa on herättänyt paljon pohdintaa kansainvälisessä mediassa. Varmaankaan seikka, että Merkel ilmoitti edustavansa useissa asioissa myös Euroopan Unionia, ei ollut Trumpin mieleen. Huulet töröllään kättelemättä jättäminen on yksityiskohtana herättänyt ihmetystä erityisesti USA:ssa ja Saksassa. Sitten vielä vierailun jälkeen twiittaus Merkelin perään saksalaisten veloista Naton puitteissa USA:lle. Näillä ”huomionosoituksilla” Trump taisi vahvistaa merkittävästi Merkelin asemaa seuraaviin liittokanslerivaaleihin.

Merkel ja Trump neuvottelupöytään

Kuinka Merkelin ja Trumpin tapaaminen tulee sujumaan? Löytyykö yhteistä säveltä tai edes samaa nuottiviivastoa. Saksan näkökulmasta tapaaminen on äärimmäisen tärkeä. Saksa on käytännössä jättäytynyt jo vuosikymmeniä USA:n varaan sotilaallisissa kysymyksissä. Neuvostoliiton purkamisessa ja liitosta eronneiden valtioiden saattamisessa uuteen alkuun, on näillä kahdella maalla ollut merkittävin rooli. Saksa on pystynyt nousemaan sotien raunioilta yhdeksi maailman talousmahdiksi. Onnistunut mm. Kiinan suuntaan pitämään kaupankäynnin tasapainossa- jopa lievästi ylijäämäisenä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä