Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta kulutus

Tarvitsemme tietoa

Ilmastonmuutoksesta ja sen ratkaisemisesta on keskusteltu paljon viime vuosina. Aihe herättää käsittämättömän paljon ristiriitaa, kun ajattelee miten yksimielisiä ilmastonmuutoksen syystä ollaan. Jokainen keskustelija maasta ja mantereesta riippumatta tunnustaa fossilisten raaka-aineiden käytön olevan ilmiön takana.

Sähköautojen valikoima lisääntyy

Vuosi 2018 oli käännekohta sähköautoilussa. Ensimmäisen kerran historiassa pelkästään sähköautoja valmistava tehdas on tullut voitolliseksi ja kyseessä tietenkin kalifornialainen Tesla motors, jonka viime vuoden viimeisen neljänneksen(Q4) tulos oli positiivinen johtuen Model 3:n tuotannon lisäämisestä noin 5000 autoon viikossa. Tehtaan aikaisemmat mallit, Model S ja X, ovat tuottaneet voittoa mutta investoinnit Model 3:n tuotantoon ovat aiemmin vieneet tuloksen negatiiviseksi.

Huonoja säästövinkkejä pienituloisille

"Lopeta tupakanpoltto ja vähennä kaljan juontia."

Osa tietty trollaa, mutta löytyy myös vakavalla naamalla ääliömäisyyttään jakavia, jotka kertovat tuota hyvänä säästövinkkinä köyhille.

 

Inflaatio tulotasoittain

Tilastokeskuksen Tieto&Trendit-aviisissa oli juttu "Köyhyysrajalla hinnat ovat nousseet enemmän". Ajattelin silti tehdä oman version käyttäen Kotitalouksien kulutus-tilastoa, sekä Kuluttajahintaindeksiä.

Yli 64 vuotiaiden kulutusmenot kasvussa, eikä ihme

Muunmuassa YLE uutisoi otsikon mukaisesti Tilastokeskuksen julkistusta. Tilastopäällikkö Tarja Hatakka pitää tuloksia yllätyksellisinä. Ei tuo nyt niiiin yllätys pitäisi olla, jos katsoo viikko aiemmin julkaistua Tulonjaon kokonaistilastoa ja vertailee vuosia 2012 ja 2016 ikäryhmittäin. Toki eläkeläisten kulutus on edelleen keskimäärin pienempää kuin (työssäkäyvillä) työikäisillä, minkä nyt ei pitäisi olla yllätys.

Unohtunut syntytieto

Kalevalaisessa perinteessämme on mielenkiintoinen käsite, synnyt. Syntytiedolla tarkoitetaan ajattelua, jossa jonkin asian alkuperä tunnetaan mahdollisimman tarkasti sen syvimpiä juuria myöten. Syntytiedon käsitettä on kehittänyt erityisesti filosofi Tere Vadeń .

Kun elämäntapa perustui vuodenkiertoon ja luonnonantimiin, resurssien rajallisuus sekä paikallisen luonnon ja ihmisten välinen kohtalonyhteys olivat itsestäänselviä asioita. Perustarpeet, kuten ruoka ja vaatetus, hankittiin omavaraisesti, joten elämäntavan perusta oli yhteisön ymmärrettävissä.

Valtion velkaantuminen ei lisää yksityisiä säästöjä

Usein toisteltu ja perätön väittämä, valtion velkaantuminen lisää yksityisen sektorin säästöjä, pohjaa virheelliseen näkemykseen. Väittämän esittäjät perustelevat uskomuksensa. Kuluttajat ymmärtävät valtion velkaantumisen olevan vain lykättyä veronmaksua ja valmistautuvat maksamaan kohoavia veroja säästämällä verorahat.

Lomaraha ei ole harmiton rakenne

Hallitus on aikeissa viedä lomarahat osaksi lainsäädäntöä, mikä potentiaalisesti voisi tuoda lomarahat myös työpaikoille, joissa sitä ei ennestään ole ollut. Ilmeisesti tämän olisi kuitenkin tarkoitus onnistua niin, ettei työpaikkojen palkkakustannukset kasvaisi. Pohjimmiltaanhan lomaraha on vain yksi, hieman outo osa palkkaa, eikä se sellaisenaan juuri vaikuta työnantajan tai työntekijän asemaan. Kokonaisuudessaan uskoisin sen kuitenkin olevan suomalaiselle yhteiskunnalle haitallinen käytäntö.

Sosiaalisia perusteluja ei kannata aina verhota markkinatalousargumentteihin

Olen havainnut, että on varsin yleistä, että jotakin poliittista agendaa ajetaan tahallaan muulla kuin todellisella perusteellaan. Aikaisemmissa kirjoituksissani on ollut tällaisista paljon esimerkkejä, tyypillisenä analysointimenetelmänä eturyhmien tunnistaminen. Edellisen kirjoitukseni esimerkki koski keskustaoikeistolaista koulutuspolkujen järjestämistapaa tai -tavoitetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä