*

Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta OECD

Kuinka paljon on riittävästi

 

Ketä kansalainen uskaltaa uskoa?

Koulutus on päivän tärkein asia - Erkkikin sen tietää.

Kun kuuntelee oppositiota, kaikki koulutusasiat ovat pielessä. Aina vain leikataan ja taas leikataan. Kehnon hallituksen takia Suomi painii koulutuksen mutasarjassa. Kilpailijamaat  karkaavat kauas eikä "opin teillä oppineita Suomessa olekaan enää suuria."

Kurjasti on hallitus homman hoitanut!

***

Onko OECD:llä vielä pallo hallussa työelämämuutosten keskellä?

Teollisuusmaiden talous- ja yhteiskuntapoliittinen yhteistyöjärjestö OECD julkaisi aiemmin tällä viikolla uuden työllisyyskatsauksensa. Siinä kerrotaan järjestön valmistelevan uutta työllisyysstrategiaa sekä pohjustavan sitä tavanomaista perusteellisemmalla analyysilla teollisuusmaiden työelämässä tapahtuvista muutoksista ja niiden hallinnan keinoista.

Maahanmuutto nakertaa hyvinvointivaltiomme perustusta

On tunnetusti vaikeata löytää Suomen valtion tiedostoista yksiselitteistä tietoa maahanmuuton kustannuksista. Vuodelle 2016 oli kustannuksiksi ennustettu hieman yli 800 miljoonaa euroa, mutta eipä se tainnut riittää, koska lisätalousarvioissa on summia lisätty. Vuoden 2017 talousarvioselotuksista löytyy  arvioita että kustannukset laskisivat. Kun julkisen vallan hallussa olevaa tietoa piilotellaan, kertoo se salaamisen tarpeesta, ja se on huonoa hallintoa, johon toivoisi korjausta. 

Euron syytä kaikki?

Tuossa törmäsin väittämään, että euro valuuttana olisi tuhonnut Suomen taloutta. Yksinkertaisimman kautta lähdin katsomaan tilannetta ja vertasin Suomea muihin maihin henkeä kohti lasketun bruttokansantuotteen voimin alkaen vuodesta 1970. Lähteenä OECD.

 

Koska noinkin kaaviot ovat vähän sekavia, eikä kaikista valtioista ole tilastotietoa, niin karsin mukaan OECD:hen kuuluvista 14 maata, 7 euroon kuuluvaa ja 7 ei euroon kuuluvaa.

 

Jyrki ja Mari. Tervetuloa Suomeen?

Toivotammeko teidät takaisin Suomeen, Jyrki Katainen ja Mari Kiviniemi?

Toisinkin olisitte voineet tehdä. Varsinkin Jyrkin viisisatasella ostama vaalivoitto. Puhumattakaaman Marin tarjoamasta äitiyslomien lyhentämisestä. 

 

Pakkolakipolitiikka ja tulevaisuus

Puhutaan kilpailukyvyn lisäämisestä ja kestävyysvajeen saavuttamisesta. OECD:n Mari Kiviniemi antoi selkeän kannan Suomen kilpailukyvyn laskemisesta ja huoli painoi tulevaisuutta ajatellen. Ihmettelen vain näitä nykyisiä keinoja yrittää nostaa Suomen kilpailukykyä ja lisätä työpaikkoja. Hallitus on ollut koko ajan kannalla, että Suomessa täytyy tehdä rankalla kädellä säästöjä ja valitettavasti ne kohdistuvat suurilta osin eläkkeen saajiin ja muihin työväestöön.

Ylen värittynyttä uutisointia

Ylesiradiomme uutisointia seuratessa tulee huomata, että usein se mitä jätetään kertomatta on vähintään yhtä merkittävää kuin se mitä kerrotaan. Mistä tällaiset tiedotusopit ovat peräisin? Kremlistä? Tampereelta?

OECD:n Suomiraportin aloitus ja tärkein sisältö: The economy is weak and public debt is rising. Government spending as a share of GDP is the highest in the OECD.

Köyhyys kasvaa

OECD:n pääsihteeri Angel Gurría julkisti virallisesti Pariisissa laajan epätasa-arvoa koskevan raportin, jonka nimenä on 'In It Together'. Tuloerojen kannalta suunta on vakaa mutta huono, kun katsotaan 10% eniten ansaitsevien luokkaan kuuluvien ja 10% vähiten ansaitsevien ansioita. Vuonna 1980 näiden suhde oli 7:1, vuonna 1990 8:1 ja vuonna 2000 9:1.

Maahanmuuttokeskustelu menee taas metsään

Tämän päivän Hesarissa Perussuomalaisten Halla-aho ja Juha Eerola puhuvat siitä, että maahanmuuttokriittisyys pitäisi saada näkyvämmäksi puolueen vaalikampanjassa. Kaksikon alla olevat kommentit iskivät silmääni pahasti.

"Se on taloudellinen ongelma, mutta sosiaalinen ongelma ennen muuta, sanoo Halla-aho...Eerola myöntää, että se on ennen kaikkea taloudellinen ongelma, koska maahanmuuttajista iso osa on tulonsiirtojen varassa eläviä."

OECD: Koulutus luo taloudellista kasvua

OECD:n teksti on sellaista, mitä ymmärrän. Olen viime vuodet pauhannut kuin syyrakki taloudellisen eriarvoisuuden suorasta yhteydestä koulutukseen.

Suomessa koulutuksen laatuun vaikuttaa oppilaan asuinpaikka.

Eri kunnissa annetaan eritasoista opetusta. Joissain kunnissa annetaan enemmän opetusta, toisissa vähemmän. Näin ei saa olla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä