Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruotsinkieli

Kaksikielisyys on rikkaus. Vai onko?

Jos sattuu syntymään Suomen ahvenanmaalle ja opiskelee sen yhden pakollisen kotimaisen, englannin ja jonkun kolmannen kielen kuten he pääsääntöisesti tekevät, ja ovat tehneet sen 10 vuotta, niin miten käy virkamiesuran Suomessa jos ei valitse suomenkieltä?

Eli tekee sellaisen inhimillisesti järkevän kombon että swe ja eng+ger/fra ja suuntaa vaikka Turkuun ruotsinkieliseen yliopistoon.

Kielen oppimisesta mukavaa - pojatkin oppivat ruotsia.

Olen kirjoittanut ruotsinkielen asemasta ja merkityksestä ennenkin, viimeeksi varsinaisesti 15.8.2013 kirjoituksella Talar du engelska.

Kirjoituksieni pointti on aina ollut oma haluni tuoda todellisuutta iskulauseiden ja vastakkainasettelujen väliin. Kaksikielisyys ei ole mielestäni rikkaus kuin ahvenanmaalla, jossa pakolliset kielet ovat vain äidinkieli ja englanti.

Hyvää ruotsalaisuuden päivää!

Tänään vietetään ruotsalaisuuden päivää, joka on yleinen liputuspäivä. Itse mielelläni vietän sitä yhtä iloisesti kuin vietän 12.5. suomalaisuuden päivää.

Ruotsalaisuuden päivä ei ole vain ja ainoastaan ruotsia äidinkielenä puhuvien suomalaisten päivä, vaan kaikkien niiden ihmisten, jotka ajattelevat, että kielestä ja kulttuurista huolimatta ihmisillä on Suomessa tilaa.

Pakkoruotsi

Pakkoruotsi, siinä aihe mikä puhuttaa ja vaikuttaa ihmisiin monella eri tavalla, ärsyttää, vihastuttaa, puolesta puhuttaa.

Kielet ovat todellakin tärkeitä opiskella, mutta minusta on tärkeää säilyttää yksilön itsemääräämisoikeus siihen mitä kieltä opiskelee.

Asun ruotsinkielisellä alueella ja ihmeekseni huomannut että mitä ihmettä, nuoret eivät osaakaan Suomea.. Suomessa..

Vanhoista sen vielä jotenkin käsittää kun ovat tietoisesti suostuneet puhumaan vain Ruotsia ja Suomenkieli ollut pannassa ja se paha asia.

Pakkoruotsi - ratkaiseeko raha vai demokratia?

Olen keskustellut lukuisten ihmisten kanssa ruotsinkielen asemasta suomessa. Mielipiteet ovat olleet vaihtelevia, mutta suurin osa ihmisistä on sanonut kannattavansa vapaaehtoista ruotsinkielen opiskelua enemmän, kuin pakollista opiskelua.

Kielisuudelmia

Jatkan siitä, mihin Sampo Terho omassa blogissan jäi eli ruotsin kielen asemaan peruskoulussamme. Asustelen täällä kaksikielisyyden kehdossa, Turun kupeessa. Olen suorittanut A-ruotsin hyvin arvosanoin ja läpäissyt korkeakoulussa virkamiesruotsin. En ole päässyt käyttämään ruotsia kertaakaan sitten ruotsin opintojen vuonna 2000 ja käytännön kielitaitoni on myös sillä tasolla. Olen työskennellyt ruotsalaisomisteisessa ja vahvasti suomenruotsalaisessa yrityksissä.

Pakkoruotsia ei ole olemassa - Det finns ingen tvångssvenska

Satuin joskus olemaan luottamustoimiini liittyvän kokouksen ainut suomenkielinen edustaja. Kokouksen jälkeen minulta varovasti tiedusteltiin, että miltä tuntuu, kun joudun kokouksissa kuuntelemaan pakkoruotsia.

Vastasin siihen, etten käytä sellaista sanaa.

Minulle ruotsin kielen opiskelu ei ole koskaan ollut pakko, vaan pikemminkin oikeus.

Tehdäänpä siis tämä asia nyt kaikille näin eduskuntavaalien alla selväksi:

Poliisien kielitaitovaatimukset Pohjanmaalla?

Poliisin toiminta keskittyy Pohjanmaalla Vaasaan. Samalla poliisipiiristä tulee kaksikielinen. Ainakin yleisönosastokirjoituksen mukaan uuden viran saaminen edellyttää poliisilta tutkintoa ruotsin kielestä. Vaikka toimipaikka olisi täysin suomenkielisellä alueella.

Aiheuttanee sen, ettei ainakaan moni vanhempi, taitavakaan poliisi ole tämän jälkeen enää virkakelpoinen. Tuskin olemassaoleviin virkoihin vaikuttaa, mutta avoinna ja täyttämättä oleviin kylläkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä